DAB radio guide – En god start

Mange mennesker kender ikke så meget til DAB – Digital Audio Broadcasting. Denne type af radioudsendelser blev først indført i 1995 i Europa af British Broadcasting Corporation – BBC.

pure-evoke-teal

Pure´s populære DAB retro radio “Evoke Mio”

Hvis du har en DAB radio, vil der på radioens display, konstant køre tekst. Dette gør det muligt for lytterene, at være klar over, hvad de lytter til, da displayet viser dig, hvilken sang der spiller og hvem der har lavet den, eller hvilket program du lytter til.
Der er biler hvor det er standard, at radioen er en DAB autoradio, men langt de fleste har stadig en FM radio. Efterhånden som DAB bliver mere og mere populært, er der også flere og flere biler der får det som standard.

Kenwood Electronics DNX5230DAB

DAB navigation system fra Kenwood

Hvis du har en FM radio i din bil og gerne vil høre DAB, er der flere muligheder. Der findes adaptere du kan tilslutte, som vil give din FM radio mulighed for at modtage DAB. Du kan også skifte FM radioen ud med en DAB autoradio, som både kan modtage DAB og FM. Der er en række fordele ved DAB kontra FM, f.eks kan du på mange DAB radioer optage udsendelserne, og lytte til dem når det passer dig. På samme måde som man kender det fra TV, pause programmet og fortsætte når det passer dig. Mange DAB radioer kan også huske, hvad du foretrækker at lytte til, og dermed gøre det nemmere for dig, at finde de udsendelser du vil lytte til. DAB signalet giver dig også en mere klar gengivelse af lyden, og du slipper for dårlig modtagelse og dermed støj i radioen. Og befinder du dig i et område, hvor DAB signalet ikke er optimalt endnu, kan du altid skifte over på FM signalet. I slutningen 2014 bliver alle DAB udsendelser herhjemme, udsendt i DAB+ formatet, hvilket giver endnu bedre kvalitet og mulighed for mange flere DAB kanaler, men det betyder også at rigtig mange DAB radioer, der er købt før 2011 bliver ubrugelige.

Du kan få DAB radio i alle typer og afskygninger. En af de mere populære typer er en DAB clockradio. En DAB clockradio kan vække dig med lige præcis den type musik, som du ønsker, og den har ofte flere indstillinger for alarmtidspunkt.

DAB clockradio fra Sangean med Iphone/Ipod dock

DAB clockradio fra Sangean med Iphone/Ipod dock

Du kan også lytte til DAB radio via dit TV eller din computer. Der findes mange hjemmesider som tilbyder indhold i DAB format.

Over 20 lande har DAB -transmissioner, men der kan være forskel på komprimeringen, og dermed også kvaliteten. Nogle stationer vil opleves som “bedre” end andre, men fælles for dem alle sammen er at, det er i højere kvalitet end FM signalet.

Stort set alle de store og kendte mærker laver DAB radioer, som F.eks Sony og Phillips.

Tangent Alio DAB radio med CD afspiller

Tangent Alio DAB radio med CD afspiller

Der findes også en del mærker, som har specialiseret sig i netop DAB radioer, som f.eks Pure eller det danske Tangent. Begge disse to producenter laver rigtig gode DAB radioer, og har efterhånden fået en del erfaring på området, så selvom du måske ikke kender mærket, så betyder det ikke nødvendigvis, at det er en mindre god DAB radio. Det kan simpelthen bare være fordi at de kun laver DAB radioer.

Be the first to comment on "DAB radio guide – En god start"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*