DAB radio – Fup eller fakta

DAB, der står for Digital Audio Broadcast, har været under udvikling siden først i 1980’erne, den første forskning indenfor DAB startede i Europa. En af de største fordele ved denne måde at modtage radiosignaler på, er at den er langt mere robust end den analoge FM radio. Signalet og modtagelsen bliver ikke gradvist dårligere, når man er uden for rækkevidde, som det sker med en FM radio, men forsvinder simpelthen helt hvis man når under en bestemt tærskel, dette er en fordel, da denne tærskel er særligt lav.

En DAB radio er en lille bærbar radio, som er utrolig handy og nem at betjene. Den er praktisk at have med, hvis man ønsker at kunne høre musik eller nyheder eller noget helt tredje, der hvor man befinder sig. En DAB radio er som sagt en digital radio, hvilket vil sige, at der yderst sjældent vil finde det, der kaldes ’white noise’ sted, altså skratten eller lydudfald i det hele taget, som til tider sker med analoge radioer.

DAB radio fup eller fakta2Det var først i starten af 2000’erne at DAB radioen rigtig fik kommerciel interesse og i 2006 var der 500 millioner mennesker på verdensplan, der boede i DAB-dækkede områder. Men DAB er stadig mest populært i Europa, Oceanien og dele af Asien.

Siden DAB blev udviklet, er der kommet en mere avanceret version DAB+ til, som giver radio-udsenderne mulighed for at levere en langt højere lydkvalitet. DAB+ giver desuden plads til en lang række flere radiostationer, og det vil være den teknologi der i fremtiden vil blive satset på.

DAB radio har dog den ulempe, at da der udsendes flere radioprogrammer på samme frekvens er lydkvaliteten ringere end den er på FM radioer, hvor modtagelsen er nogenlunde god. DAB er blevet markedsført på, at lydkvaliteten er så god som på en cd, men dette er ikke tilfældet. Dette har noget at gøre med den bitrate hvert program har, og jo flere programmer der udsendes pr. frekvens, jo lavere bitrate får hvert program og dermed jo lavere lydkvalitet. Alligevel er der en masse fordele ved brugen af DAB. Deriblandt muligheden for at modtage langt flere radiostationer og for at kunne modtage bedre signal end med en FM radio.

DAB radio fup eller faktaBor man lidt uden for de større byer er en DAB radio rigtig god at have, da den netop giver mulighed for, at man kan modtage flere stationer end med en FM radio. Selvom kvaliteten af lyd måske ikke er lige så god som når FM radioens signal er bedst er det alligevel en stor fordel overhovedet at have mulighed for at høre radio. Derfor er DAB radioen god at have med i sommerhus eller på campingferie eller sejltur og så videre.
DAB radioen kommer i mange forskellige designs, hvilket er rart hvis man ønsker en speciel stil. Man kan for eksempel vælge en rød radio, hvis man ønsker noget der lyser op, eller en hvid for noget mere diskret. Man kan også vælge en DAB radio i et retro-design, hvis man godt kan lide den stil eller man kan vælge en, med et meget moderne design.

Be the first to comment on "DAB radio – Fup eller fakta"

Efterlad en kommentar

Din e-mail adresse vil ikke blive offentliggjort.


*